VAL | CAS

DONES

Dones i Tecnologia

Dones i tecnologia és una intervenció mural realitzada a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació (TELECOM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) per al Museu de la Telecomunicació Vicente Miralles Segarra i l’Àrea de Fons d’Art i Patrimoni, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona 2019.

En aquest mural es retrata la figura de les següents dones:

Ada Lovelace. Matemàtica i escriptora. Va implementar el que es coneix com a primer algorisme per a programar una màquina capaç de realitzar càlculs complexos (1843).

Edith Clarke. Primera dona a obtenir un Màster en enginyeria elèctrica pel MIT (1919). Va desenvolupar la calculadora de Clarke per al càlcul de la transmissió de potència elèctrica sobre línies de llarga distància.

Hedy Lamarr. Actriu i enginyera. Coinventora de la primera versió de la tècnica de modulació d'espectre eixamplat que millorava les comunicacions sense fils, precursora del Wifi o el Bluetooth (1940).

Ángela Ruiz Robles. Mestra i inventora. Va desenvolupar, entre altres invents, la primera proposta d'enciclopèdia mecànica (1949).

Katherine Coleman. Matemàtica i física. Va calcular la trajectòria per al Projecte Mercury i el vol de l'Apol·lo XI a la Lluna (1969).

Shirley Jackson. Doctora en física nuclear pel MIT en 1973. Va contribuir al desenvolupament del cable de fibra òptica, el fax portàtil, la identificació de crida o el teclat tàctil.

Radia Perlman. Informàtica. Va desenvolupar algorismes de xarxes de comunicacions, com el Spanning-Tree Protocol (STP), d'ampli ús en Internet (1984).